Thermal expansion of organic superconductor α-(BEDT-TTF)2 NH4Hg(SCN)4 - Dolbin, A.V.; Khlistuck, M.V.; Eselson, V.B.; Gavrilko, V.G.; Vinnikov, N.A.; Basnukaeva, R.M.; Konstantinov, V.A.; Luchinskii, K.R.; Nakazawa, Y. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2018)
Методом прецизійної ємнісної дилатометрії в температурному інтервалі 2–250 К досліджено температурну залежність коефіцієнтів лінійного теплового розширення (КЛТР) монокристала α-(BEDT-TTF)2NH4Hg(SCN)4, де BEDT-TTF — біс(етілендітіо)тетратіафульвален, уздовж кристалографічного напрямку b (перпендикулярно до шарів кристалу). Нижче 4 К виявлено від'ємні значення КЛТР, ймовірно, обумовлені флуктуаціями заряду при наближенні температури вимірювань до температури переходу в надпровідний стан Тс. Висловлено припущення, що перегини температурної залежності КЛТР, які спостерігаються в температурному інтервалі 25–45 К, пов'язані з процесами упорядкування-розупорядкування NH4+ іонів. Пагорбоподібна аномалія КЛТР, яка виявлена при температурі близько 200–220 К, може бути викликана процесами перерозподілу заряду та пов'язаними з ними флуктуаціями міжмолекулярної взаємодії.