Нетривиальные явления в магнитных нанокомпозитах Co/Al2O3 и Co/SiO2 - Лашкарев, Г.В.; Стельмах, Я.А.; Foltyn, M.; Ślawska-Waniewska, A.; Nedelko, N.; Knoff, W.; Story, T.; Dumond, Y.; Петросян, Л.И.; Бугаева, М.Е.; Байбара, А.Е.; Радченко, М.В.; et al. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2018)
Магнітні нанокомпозити (МНК), в яких наночастинки феромагнітних металів розподілені у широкозонній діелектричній матриці (Al2O3 або SiO2), є перспективними матеріалами для електроніки через можливість управління їх властивостями шляхом технологічного управління розмірами та концентрацією феромагнітних наночастинок. Шари МНК Co/Al2O3 та Co/SiO2 з концентраціями Со нижче порога перколяції були осаджені на полікорові підкладки методом електронно-променевого напилення в вакуумі (EB-PVD). Скануюча електронна мікроскопія показала наявність в МНК щільно упакованих зерен Со неправильної форми з розмірами 5–50 нм. Проведено низькотемпературні вимірювання намагніченості МНК Co/Al2O3 в діапазоні температур 4–300 К та магнітних полях до 10 кЕ. Виявлено «магнітний обмінний зсув», який збільшується зі зростанням концентрації Со. Шляхом досліджень електричних властивостей в МНК Co/Al2O3 та Co/SiO2 в діапазоні температур 77–280 К встановлено стриб-ковий механізм транспорту електронів моттовського типу. В МНК Co/Al2O3 нами вперше було виявлено ефект гігантської позитивної термоерс у магнітному полі, а в МНК Co/SiO2 — ефект від’ємної магнітотермоерс.