Электронные транспортные и оптические свойства монокристалла Mo0,5W0,5Te2 - Марченков, В.В.; Доможирова, А.Н.; Махнев, А.А.; Шредер, Е.И.; Наумов, С.В.; Чистяков, В.В.; Huang, J.C.A.; Eisterer, M. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2018)
Синтезовано відносно чистий та досконалий монокристал вейлівського напівметалу Mo0,5W0,5Te2, досліджено його електроопір, гальваномагнітні властивості при температурах від 4,2 до 80 К у полях до 10 Тл, а також оптичні властивості при кімнатній температурі. Показано, що температурна залежність електроопору має металевий вид. При T = 4,2 К та у полі 10 Тл магнітоопір досягає 29%, монотонно зменшуючись з температурою. Аналіз польових та температурних залежностей магнітоопору дозволяє припустити, що поверхня Фермі Mo0,5W0,5Te2 може містити як відкриті, так й замкнуті листи. Дослідження ефекту Холла та оцінки, які виконані на цій основі, показали, що основними носіями заряду є електрони з концентрацією ~ 1020 см–3 та рухливістю ~ 151 см2/В·с при Т = 4,2 К. Зі збільшенням температури концентрація носіїв струму зростає, а рухливість падає. Оптичні дослідження показали, що монокристал Mo0,5W0,5Te2 не проявляє особливостей, які характерні для металів. У всій дослідженій області спектра домінує міжзонне поглинання світла. Поява слабкого внеску від вільних носіїв відзначено при енергіях менших ніж 0,6 еВ.