Quantum effects in cryocrystals in a wide temperature range - Leont’eva, A.; Prokhorov, A.; Romanusha, V.; Efimov, V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
У зв’язку з постійно зростаючим інтересом до кріокристалів у наукових та прикладних задачах необхідно ретельне вивчення їх різних властивостей і характеристик. Наведено аналіз експериментальних аномалій ряду фізичних властивостей квантових кріокристалів (гелій, водень, метан) в області низьких температур, де термічні флуктуації різко зменшуються, а роль квантових флуктуацій стає домінуючою. Це проявляється не тільки в поступальному русі атомів або дефектів в таких кріокристалах, як гелій і неон, але й в обертальних ступенях свободи, наприклад, твердого метану та водню.