Критическое состояние сверхпроводящих слоистых структур - Гаврилкин, С.Ю.; Лыков, А.Н.; Цветков, А.Ю. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Запропоновано новий метод розрахунку залежності критичного струму від зовнішнього магнітного поля та розподілу цього струму по шарах в шаруватих структурах. Метод заснований на чисельному рішенні системи нелінійних рівнянь Гінзбурга–Ландау, що описують поведінку надпровідної пластини, яка несе транспортний струм у магнітному полі, за умови відсутності в ній вихорів Абрікосова. Вивчено також вплив граничних умов у теорії Гінзбурга–Ландау на критичний стан надпровідних шаруватих структур. З математичної точки зору використання загальної граничної умови щодо системи рівнянь Гінзбурга–Ландау призводить до зміни параметра порядку по товщині тонких надпровідних пластин. Фізична природа цього явища пояснюється ефектом близькості в області границі надпровідник–нормальний метал (SN), що призводить до придушення параметра порядку поблизу SN межі. Отримані в результаті розрахунків залежності критичного струму пластин як функції напруженості прикладеного паралельно шарам магнітного поля використовуються для визначення критичного струму багатошарових структур. Передбачається, що взаємний вплив надпровідних шарів здійснюється тільки через створене ними магнітне поле.