Влияние двухуровневых дефектов в открытой копланарной линии на передачу микроволнового сигнала - Муценик, Е.А.; Султанов, А.Н.; Новиков, И.Л.; Иванов, Б.И.; Вострецов, А.Г.; Ильичев, Е.В. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Мікрохвильові надпровідникові квантові ланцюги підпадають під сильний вплив різноманітних дефектів, які неминучі в процесі виробництва. У цій роботі представлено новий метод вимірювання втрат у відкритій лінії передачі. Ця лінія за допомогою ємнісного зв’язку взаємодіє з копланарним чвертьхвильовим резонатором, який використовується для вивчення втрат у ній. Досліджено залежності втрат від потужності та від температури (в мілікельвіновом діапазоні). Показано, що основну частину втрат у лінії передачі обумовлено взаємодією мікрохвильового поля з дефектами, які ефективно описуються дворівневими системами.