Самоорганизация нейтральных частиц на поверхности сверхтекучего He II - Левченко, А.А.; Лебедева, Е.В.; Межов-Деглин, Л.П.; Пельменёв, А.А. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Для візуалізації вихрових течій, що виникають на поверх-ні надплинного He II при взаємодії неколінеарних поверхневих хвиль, в об'єм рідини вводили порожні скляні мікросфери діаметром ~60 мкм і щільністю, меншою та близькою до щільності рідкого гелію, які під поверхнею He II об'єднувалися в агрегати (трасери) з характерними розмірами 0,2–0,3 мм. Приведено експериментальні результати та обговорюється можливість самоорганізації легких трассеров, покритих шаром рідкого гелію, і формування на поверхні He II за рахунок сил поверхневого натягу макроскопічних плоских структур — «сніжинок» із скляних трасерів, що спостерігаються в експериментах.