Влияние структуры границ ферромагнитных кластеров в антиферромагнитной матрице на их магнитные свойства во внешнем поле - Кривчиков, А.А. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Досліджено проблему впливу зовнішнього поля на магнітні моменти феромагнітних кластерів, які випадково розташовані в тонкому циліндрі. Кластери взаємодіють між собою магнітодіпольно. У разі достатньої просторової анізотропії така система може бути описана одновимірною моделлю Ізінга з випадковим обміном за наявності ефективного локального поля. Випадкове ефективне поле, що діє на кластери, відображає неоднорідність границі розділу між кластерами та антиферомагнетиком. У полях, менших за поле насичення, основний стан такої моделі являє собою безліч доменів різної довжини. На відміну від одновимірної моделі Ізінга у постійному полі за наявності випадкового ефективного поля спостерігається лінійна залежність намагніченості від зовнішнього поля в області малих полів. Середнє від випадкового ефективного поля визначає величину обмінного зсуву кривої намагніченості, а дисперсія випадкового ефективного поля впливає на її нахил. Результати, які отримані в рамках даної моделі дозволяють, виходячі з експериментальних даних, якісно оцінювати властивості границі між підсистемами.