New possible route of HC3N formation in Titan’s atmosphere - Mouzay, J.; Assadourian, C.; Piétri, N.; Chiavassa, T.; Couturier-Tamburelli, I. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Структури комплексу C2N2/C2H2 в твердих аргонових матрицях було досліджено за допомогою FTIR спектроскопії та ab initio розрахунків на aug-cc-pVTZ рівні теорії. Передбачені зсуви частот для лінійної структури, яка характеризується сильним водневим зв’язком між азотом у C2N2 та протоном ацетилену, добре узгоджуються з експериментом. Фотодисоціація комплексу C2N2–C2H2, який локалізований в матриці аргону при 10 К, відбувалася при опроміненні світлом з довжиною хвилі 120 нм. Вимірювання FTIR та ab initio розрахунки вказують на утворення HC3N, HCN і, можливо, HC2NC та HNC кінцевих продуктів реакції. Хід реакції за цим механізмом є потенційно важливим для хімічних моделей атмосфери Титана.