VUV Photolysis of CH4–H2O mixture in methane-rich ices: Formation of large complex organic molecules in astronomical environments - Krim, Lahouari; Jonusas, Mindaugas (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Вивчено вплив молекул води на фотодеструкцію метанового льоду та утворення фотопродуктів в твердій фазі при ВУФ опроміненні суміші CH4–H2О в метанвмісних льодах. Аналіз ІЧ спектрів показує, що навіть при дуже низьких концентраціях води в метанових льодах утворюється ряд кисневмісних вуглеводнів, отриманих в результаті фоторозкладу води та метану при кріогенних температурах. Показано, що як алка[e]ни, так і кисневмісні органічні речовини ефективно утворюються при температурах до 3 К. Однак в той час як ІЧ характерні смуги алка[e]нів, таких як C2H6, C2H4 і C2H2, домінують в ІЧ спектрах опромінених льодів СН4–Н2О при температурах нижче 50 К, нагрівання зразка до 110 К виявляє утворення органічних молекул з великими вуглецевими ланцюгами, таких як етанол, пропанол, пропанал та гліколевий альдегід.