Influence of environment and association with water, to internal structure of trifluoroacetylacetone. Matrix isolation FTIR study - Platakyte, Rasa; Gutiérrez-Quintanilla, Alejandro; Sablinskas, Valdas; Ceponkus, Justinas (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Структуру тріфторацетілацетона в матрицях аргону й азоту та його взаємодію з молекулами води вивчено за допомогою FTIR спектроскопії та розрахунків теорії функціонала густини (DFT). Смуги поглинання тріфторацетілацетона, ізольованого в аргоні, можна віднести до одного конформера 1,1,1-трифтор-4-гідрокси-3-пентен-2-ону (AcAcF3 (CO)), що добре узгоджується з попередніми дослідженнями. Смуги поглинання тріфторацетілацетона, ізольованого в азотній матриці, неможна пояснити присутністю тільки одного конформера, та за допомогою DFT розрахунків було підтверджено, що обидва конформера 1,1,1-трифтор-4-гідрокси-3-пентен-2-он та 5,5,5-трифтор-4-гідрокси-3-пентен-2-он (AcAcF3 (OH)) співіснують в азотній матриці. Додавання води до суміші тріфторацетілацетон–матриця призводить до появи нових спектральних смуг, які не належать ні тріфторацетілацетону, ні водним мономерам, що підтверджує утворення комплексів тріфторацетілацетон–вода. Було виявлено, що найбільш поширеним ізомером з комплексів тріфторацетілацетон–вода є той, який утворюється з 5,5,5-трифтор-4-гідрокси-3-пентен-2-она і води, приєднаної до його групи С=О в обох матрицях. Комплекс 1,1,1-трифтор-4-гідрокси-3-пентен-2-он–вода спостерігається в менших кількостях.