Propyne-water complexes hosted in helium droplets - Gutiérrez-Quintanilla, A.; Briant, M.; Mengesha, E.; Gaveau, Marc-André; Mestdagh, J.-M.; Soep, B.; Poisson, L. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Проведено експеримент з гелієвою нанокрапельною ізоляцією (HENDI) для вивчення спектру поглинання комплексу пропін-вода (CH3CCH···H2O). Досліджено дві спектральні області: поблизу частот CH валентних коливань ν1 пропінового фрагмента і поблизу частот антисиметричної моди ν3 валентних коливань водного фрагмента. Ab initio розрахунки проведено на рівні MP2/aug-cc-pVTZ для оцінки спектральних констант вільного комплексу. Це забезпечило необхідні параметри для моделювання спектра поглинання комплексу і, таким чином, полегшило інтерпретацію експерименту. Спостережений спектр узгоджується зі структурою комплексу, де два водневі зв’язки між водою та пропінілом утворюють п’ятичленне кільце. Останнє було передбачено Lopes та ін. [J. Mol. Struct. 834, 258 (2007)].