Chloroform–nitrogen aggregates: upshifted CH and downshifted CCl stretching vibrations observed by matrix isolation and jet expansion infrared spectroscopy - Oswald, S.; Coussan, S. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Агрегати хлороформу з азотом вивчено за допомогою широкосмугової інфрачервоної фур’є-спектроскопії в кріогенних матрицях неону, аргону і азоту, а також в надзвукових газових струменях. Валентні коливання CH ν1 проявляють «синій» спектральний зсув при переході від газової фази до об’ємних азотних матриць, який можна реконструювати послідовно шляхом поетапного формування кластерів зі збільшенням кількості N2 як у надзвукових струменях, так і внеонових або аргонових матрицях. Частота валентного коливання CCl ν5, навпаки, поступово знижується. Невелике підвищення частоти валентного коливання CH спостерігається також і в гомодимері хлороформу.