Trapping mechanism and sites of H and D atoms in solid Ne - Dmitriev, Yu.A.; Benetis, N.P. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Зсуви для ізотропної контактної взаємодії Фермі (ІКВФ) для атомів водню і дейтерію, які ізольовані в кристалічних благородних газах при кріогенних температурах, порівнюються з відповідними величинами для атомів H і D у газовій фазі. Нові експериментальні значення ІКВФ для H/D, захоплених у кристалічному Ne, порівнюються з експериментально отриманими і теоретично розрахованими значеннями. Можливі місця захоплення в спотвореній кристалічній структурі твердого Ne, які займають домішкові атоми водню, ідентифіковані за впливом на зсуви ІКВФ в спектрах ЕПР. Представлено обговорення залежності місць захоплення від процедури осадження матриці. ЕПР дослідження виявляють утворення мікрокристалітів H2 в твердому Ne навіть при такому низькому, як 0,01% вмісті водню в осадженій H2:Ne газовій суміші.