New ion desorption mechanism from rare gas solids by multiply charged ion impacts - Ban, K.; Akiwa, M.; Ueta, H.; Tachibana, T.; Hirayama, T. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Експериментально вивчено абсолютну десорбцію іонів з поверхні твердих Ne і Ar при низькоенергетичному бомбардуванні іонами Neq+ (q = 1–4), Arq+ (q = 1–6) та Krq+ (q = 2–6). Показано, що десорбція іонів залежить від потенційної і кінетичної енергії іонів, що падають, і лінійно пропорційна потенційній енергії. Отримані результати неможна пояснити існуючими моделями десорбції іонів з поверхні діелектрика. Запропоновано новий механізм десорбції іонів, що враховує внесок обох типів енергії.