Thermoluminescence of nitrogen–neon and nitrogen–argon nanoclusters immersed in superfluid helium - Meraki, Adil; McColgan, Patrick T.; Sheludiakov, Sergei; Lee, David M.; Khmelenko, Vladimir V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Ансамблі нанокластерів, отримані введенням в надплинний гелій молекул і атомів азоту, а також атомів інертних газів (Ne і Ar), вивчено методами спектроскопії електронного спінового резонансу та оптичної спектроскопії. Досліджено динаміку спектра термолюмінесценції під час розігріву пористих структур, сформованих азот-неоновими та азот-аргоновими нанокластерами всередині надплинного гелію. Наведено експериментальні докази того, що квантові вихори ініціюють хімічні реакції в пористих ансамблях нанокластерів. Використання даного експериментального підходу до-зволяє вивчати хімічні реакції важких атомів і молекул при таких низьких температурах, коли їх дифузія і квантове тунелювання повністю пригнічені.