Discrete atomic vibrations localized on defects in linear chains of atoms adsorbed by carbon nanobundles - Feodosyev, S.B.; Gospodarev, I.A.; Manzhelii, E.V.; Sirenko, V.A.; Syrkin, E.S. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Розраховано та проаналізовано умови існування та основні характеристики (частоти, інтенсивності та параметри згасання) дискретних коливальних рівнів, які обумовлені дефектами структури лінійних ланцюжків атомів інертних газів, адсорбованих на поверхню зв’язаних в нанобандл нанотрубок. Розглянуто дискретні коливальні рівні, що лежать як вище, так і нижче смуги квазібезперервного спектру ланцюжка. Одержані для частот цих дискретних рівнів аналітичні вирази дозволяють надійно знаходити параметри дефекту (відмінність його взаємодії з підкладкою та атомами ланцюжка) за результатами оптичних вимірювань.