Нейрон на основе одного потокового кубита - Кленов1–5, Н.В.; Кузнецов, А.В.; Щеголев1–3,5, А.Е.; Соловьев, И.И.; Бакурский, С.В.; Куприянов, М.Ю.; Терешонок, М.В. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Представлено концепцію створення базового елементу надпровідних квантових нейронних мереж на основі тільки одного потокового кубіта. Виконано аналіз поведінки функції активації для різних варіантів реалізації «квантового нейрона» (на основі трьохконтактного, двоконтактного, п’ятиконтактного інтерферометрів); визначено умови, коли ця функція активації близька до сигмоїдального вигляду. Обговорюються перспективи використання енергоефективних модернізацій швидкої одноквантової логіки (ШОК логіки) для управління зв’язками та активаційними функціями при роботі квантової нейронної мережі на основі запропонованих елементів.