Экспериментальное наблюдение аномалий электрических, магнитных и гальваномагнитных свойств сплавов Гейслера на основе кобальта при изменении содержания переходных элементов - Перевозчикова, Ю.А.; Семянникова, А.А.; Доможирова, А.Н.; Терентьев, П.Б.; Марченкова, Е.Б.; Патраков, Е.И.; Eisterer, M.; Коренистов, П.С.; Марченков, В.В. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
При Т = 4,2 К і в полях до 100 кЕ досліджено залишковий опір, ефект Холла і намагніченість сплавів Гейслера Co2YSi (Y = Ti, V, Cr, Mn, Fe, Co, Ni). Показано, що зі зміною числа валентних електронів z в межах від 26 до 32 при переході від Co2TiSi до Co2NiSi, спостерігаються суттєві зміни залишкового опору ρ0, намагніченості Ms, знака та величини коефіцієнтів нормального R0 і аномального RS ефекту Холла. Продемонстровано, що між величинами ρ0, R0, RS і Ms в залежності від числа z спостерігається чітка кореляція, яка може бути пов’язана з виникненням стану напівметалевого феромагнетика і/або спінового безщілинного напівпровідника. Встановлено, що при зміні z спостерігається степенева залежність коефіцієнта аномального ефекту Холла від зали-шкового електроопору з показником степеня k = 3,1, що розходиться з наявними теоріями, але добре узгоджується з отриманими раніше експериментальними даними в подібних напівметалевих феромагнітних сплавах Гейслера.