Nonlinear resonant tunneling as mechanism of cool electrons filtration - Ermakov, V.N.; Ponezha, E.A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Стаття присвячується поясненню ефекту придушення температурного розподілу носіїв струму в тунельному пристрої, де наночастинка, впроваджена в діелектричну матрицю, виконує роль квантової точки (КТ). Через просторове обмеження в КТ має місце квантування енергії. Припускається, що кожний рівень чотирьохкратно вироджен. Ми вважаємо наявність в КТ сильної електрон-фононної взаємодії, що призводить до взаємодії між електронами, яка перевищує кулонівське відштовхування. У результаті такої взаємодії виродження рівнів знімається. Дискретні енергетичні рівні можуть мати енергії менше, ніж енергія Фермі в електроді. Тунельний струм через ці рівні не буде залежати від температури. Незважаючи на те, що в запропонованому механізмі фільтрації холодних електронів відсутні підгінні параметри, досягнуто добре узгодження теорії з експериментом.