Макроскопическая динамика сверхтекучей турбулентности - Немировский, С.К. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Обговорюються проблеми гідродинаміки надплинної рі-дини, яка містить xаотичні клубки квантованих вихрових ниток. Побудова такої гідродинаміки рішучим чином зале-жить від статистики вихрового клубка. Представлено та про-коментовано побудову гідродинамічних рівнянь в двох важ-ливих випадках. Перший випадок відповідає клубку, який складається з повністю хаотичних вихрових ниток. Такий випадок реалізується у протипоточному гелії, він називається турбулентністю Вайнена. При побудові макроскопічної динаміки система рівнянь замикається рівнянням Вайнена для щільності вихрових ниток. Інший випадок, так званий випадок Холла–Вайнена–Бекаревича–Халатникова, відповідає ситуації, коли в системі є пучки поляризованих вихрових ниток. В цьому випадку система замикається за допомогою співвідношення Фейнмана, що зв’язує щільність вихрових ниток із завихореністю надплинної швидкості. Обговорюються проблеми, які пов’язані із застосуванням обох випадків.