On the magnetoelectric effect in paramagnetic NH2(CH3)2Al1–xCrx(SO4)2·6H2O crystals - Kapustianyk, V.; Loboda, N.; Eliyashevskyy, Yu.; Semak, S. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Представлено результати вивчення нещодавно виявленої можливості індукування і зміни знаку магнітоелектричної (МЕ) взаємодії у кристалах NH2(CH3)2Al1–xCrx(SO4)2·6H2O у залежності від концентрації хрому. МЕ взаємодія, зокрема збільшення абсолютного значення МЕ коефіцієнта при збільшенні концентрації хрому, добре узгоджується на якісному рівні з термодинамічною теорією Ландау. Проте кількісна оцінка передбачає також врахування й інших внесків. Нетривіальну залежність температури сегнетоелектричного фазового переходу від прикладеного магнітного поля може бути пояснено у моделі, яка враховує вплив результуючої локальної деформації ґратки на два типи груп DMA, що відповідають за сегнетоелектричне та антисегнетоелектричне впорядкування.