Диссипация энергии после однократной реконнекции вихрей в He II при различных температурах - Андрющенко, В.А.; Кондаурова, Л.П. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Досліджено динаміку вихрових петель з моменту реконекції до їх розпаду. Чисельні дослідження проводилися в рамках моделі вихрових ліній при різних температурах і для різних вихідних даних. Показано, що при ненульових температурах після моменту реконекції, тобто при наявності вели-ких збурень, спостерігається підвищена швидкість розсіювання сумарної кінетичної енергії внаслідок сили взаємного тертя. Потужність дисипації зростає зі збільшенням темпера-тури. Величина модуля вихрового імпульсу розпадається лінійно, починаючи з моменту реконекції, а також має універсальну форму. Біля абсолютного нуля при обраному просторовому розділенні каскад кельвінових хвиль не спостерігається, мабуть, це відбувається в меншому масштабі. Отримано часові залежності довжини вихрових петель, середньої кривизни, мінімальної відстані між збуреннями.