Spatiotemporal vortex rings in atomic Bose–Einstein condensates - Chelpanova, O.G.; Kuriatnikov, Y.I.; Vilchinskii, S.; Yakimenko, A.I. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Досліджено просторово-часові вихорові кільця з фазовою дислокацією у просторі та часі. Показано, що ці структури природно виникають як періодичні у часі фазові дислокації в області низької густини збуреного атомарного конденсату Бозе–Ейнштейна. Досліджено умови формування, динаміку і стабільність просторово-часових вихорових кілець для відштовхуючих і притягуючих міжатомних взаємодій. Ці теоретичні висновки відкривають перспективу для експериментального спостереження нового типу топологічних когерентних структур в ультрахолодних газах.