Особенности расщепления крамерсовых дублетов Nd3+ в антиферромагнитном кристалле NdFe3(BO3)4 во внешнем магнитном поле - Гнатченко, С.Л.; Качур, И.С.; Курносов, В.С.; Пирятинская, В.Г.; Малаховский, А.В.; Гудим, И.А. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Проведено дослідження спектрів оптичного поглинання легкоплощинного антиферомагнетика NdFe3(BO3)4 в області пере-ходу 4I9/2 → 2H11/2 іону Nd3+ в діапазоні температур 2–35 К і в зовнішніх магнітних полях напруженістю до 65 кЕ, які направлені як вздовж осі С3, так і в базисній площині кристалу. Визначено величини розщеплень збуджених станів Nd3+ в обмінному полі підсистеми Fe3+, а також значення g-факторів станів мультиплету 2H11/2. Нетривіальні залежності розщеплення деяких станів Nd3+ в магнітному полі вказують на присутність анізотропної Fe–Nd обмінної взаємодії для цих збуджених станів.