New trends in spectroscopy of solid nitrogen (Topical Review) - Savchenko, E.; Khyzhniy, I.; Bondybey2, V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Цей огляд представляє нові тенденції в емісійній спектроскопії твердого азоту. Обговорюється розвинений підхід до вивчення зарядових центрів та їх ролі в радіаційно-індукованих явищах і релаксаційних процесах. Розроблена емісійна спектроскопія включає в себе корельоване в реальному часі детектування декількох релаксаційних емісій — оптичних фотонів, електронів та емісію частинок. Наведено основні деталі цього підходу, що застосовується при дослідженні попередньо опромінених електронним пучком твердого азоту й азот-гелієвих нанокластерів, вирощених методом газоструйної конденсації. Коротко подані нові методи — нестаціонарна люмінесценція і нестаціонарна десорбція, призначені для вивчення реакцій іон-електронної рекомбінації. Узагальнено недавні результати, отримані з використанням цього підходу і методів емісійної спектроскопії, для вивчення пов'язаних з зарядом явищ у конденсованому азоті. Основну увагу приділено виявленню багатоатомних іонних центрів, що містять чотири і три атоми азоту: N4+,N3+, N3̅. − Обговорюється їх роль в радіаційних явищах і релаксаційних процесах, зокрема десорбції.