Spin-pair correlation driven the colossal magnetoresistance effect in multiferroics CdCr2S4 - Xia, Q.S.; Li, J.; Wang, C.N.; Wen, J. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Для пояснення аномальної провідності та колосального магніторезистивного ефекту в мультифероїках CdCr2S4 поблизу температури магнітного переходу TС запропоновано модель магнітних поляронів з кореляційною залежністю спінових пар. В системі CdCr2S4 показано наявність спонтанного магнітного порядку в TС, що обумовлює делокалізацію магнітних поляронів. Згідно з запропонованою моделлю, нормальні й делокалізовані магнітні полярони співіснують нижче TС завдяки плавним делокалізаційним процесам. В порівнянні з провідністю нормальних магнітних поляронів провідність через делокалізацію магнітних поляронів є домінуючою. Передбачується, що кореляція спінових пар модифікує енергію стрибкової активації делокалізованих поляронів, що призводить до аномальної провідності й колосального магніторезистивного ефекту. Додатково прикладене магнітне поле, яке сприяє формуванню магнітного порядку та делокалізації магнітних поляронів, призводить також до зростання провідності через кореляцію спінових пар. Одержані провідність та коло-сальний магнітоопір узгоджуються з експериментальними результатами.