Особенности поведения термоэдс CeNi4Ga с нестабильной валентностью Се - Котерлин, М.Д.; Бабич, О.И.; Котерлин, Г.М. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Представлено результати досліджень у широкому діапазоні температур (4–900 К) термоерс твердих розчинів RNi4+xGa1–x (R = Ce, La; 0 ≤ x ≤ 0,5), що містять церій в стані валентної нестабільності. На їх основі проведено аналіз внеску f-станів церію в термоерс CeNi4Ga з урахуванням транспортних властивостей кристалевої матриці, в якій знаходиться підсистема f-електронів. Показано, що особливості температурної поведінки термоерс CeNi4Ga обумовлені спільним проявом ефектів некогерентного кондівського розсіювання електронів провідності на локалізованих f-центрах та розсіювання на спінових флуктуаціях у вузькій d-зоні підґратки нікелю. Спостережений при цьому аномально низький кондівський внесок в загальну термоерс пропонується пов’язувати з можливим ослабленням кондо-компенсації магнітного моменту іонів церію внаслідок структурного атомного безладу у його найближчому оточенні.