Экситонные спектры тонких пленок твердых растворов Cs1–xRbxPbCl3 - Коваленко, Е.Н.; Юнакова, О.Н.; Юнаков, Н.Н. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Досліджено екситонні спектри тонких плівок твердих розчинів Cs1–xRbxPbCl3 в області спектру 2–6 еВ. Виявлено утворення твердих розчинів, стійких при кімнатній темпера-турі, у інтервалі концентрацій 0 ≤ х ≤ 0,7. Виявлено лінійний концентраційний хід параметрів екситонних смуг та ширини забороненої зони. При 310 та 320 К у температурних залежностях спектрального положення Em(T) (x > 0) довгохвильової екситонної смуги спостерігаються заломи, які характерні для фазових переходів 2-го роду. Установлений тривимірний (3D) характер екситонних збуджень в CsPbCl3 та двовимірний (2D) у твердих розчинах Cs1–xRbxPbCl3 (x > 0).