Деформационно-стимулированная Ex-люминесценция в монокристалле RbI - Шункеев, К.; Лущик, А.; Мясникова, Л.; Сагимбаева, Ш.; Убаев, Ж.; Аймаганбетова, З. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
За спектрами рентгенолюмінесценції вперше виявлено посилення як σ-люмінесценції автолокалізованих екситонів, так і Ex-люмінесценції (максимуми смуг при 3,89 та 3,1 еВ відповідно) в монокристалах RbI, підданих пружній одновісній деформації при 93 К. Інтенсивність цих випромінювань лінійно зростає з підвищенням відносної міри одновісної деформації кристала до величини ε = 1%, а при більш високих значеннях ε настає насичення люмінесценції. Характер залежності І = f(ε) для інтенсивностей σ- та Ex-випромінювань дозволяє стверджувати про власну природу Ex-люмінесценції, пов’язану з випромінювальною релаксацією автолокалізованого екситона в полі локальної деформації регулярної гратки RbI.