Переход Березинского–Костерлица–Таулесcа в объемных нанокомпозитах сверхпроводник–ферромагнетик MgB2:(La,Sr)MnO3 - Дяченко, А.И.; Таренков, В.Ю.; Криворучко, В.Н. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Надано результати досліджень транспортних характеристик зразків нанокомпозита MgB2:La0,67Sr0,33MnO3 з об’ємним вмістом компонент 3:1. Експериментально встановлено, що температурна поведінка опору об’ємних зразків MgB2: LSMO при переході в надпровідний стан описується моделлю Березинського–Костерлиця–Таулесса (БКТ) для двовимірних надпровідників. Спостережені особливості транспортних властивостей, найбільш ймовірно, обумовлені двома характерними просторовими масштабами в системі: 1) суттєвою різницею в геометричних розмірах складових компонент (мікронні частки MgB2 та наночастинки LSMO) та 2) довжиною когерентності триплетного надпровідного стану напів-металевого манганіту LSMO, що знаходиться в контакті з MgB2. У таких наноструктурах резистивні втрати обумовлені процесами протікання струму через феромагнітні наногранули LSMO, що покривають мікрогранули MgB2. Зі зниженням температури в двовимірних (поверхневих) надпровідних шарах LSMO і реалізується БКТ перехід.