Temperature induced shift of electronic band structure in Fe(Se,Te) - Pustovit, Yu.V.; Kordyuk, A.A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
FeSe, найпростіший надпровідник на основі заліза, виявляє безліч загадкових властивостей та особливостей, які, можливо, містять ключ до механізму електронного спарювання в цьому сімействі надпровідників. Зокрема, складна електронна зонна структура FeSe істотно та особливим чином відрізняється від розрахованої методами DFT (так званий «червоно-синій зсув») та, крім того, аномально дрейфує з температурою. Досліджено температурну еволюцію зонної структури у кристалах Fe(Se,Te) та виявлено істотне зниження енергії всіх діркових зон зі збільшенням температури, що суперечить очікуванням моделі «червоно-синього зсуву». Показано, що цей дрейф не може бути описано температурно-залежним внеском у квазічастинкову власну енергію у рамках концепції фермі-рідини, але може бути результатом перерозподілу заряду між об’ємними та топологічними поверхневими станами. Якщо такий сценарій буде підтверджено, можна буде за допомогою зміни температури керувати положенням топологічно-нетривіальних зон поблизу рівня Фермі, що потенційно дозволить реалізувати індукований температурою перехід між топологічно різними поверхнями Фермі.