Влияние электромагнитного облучения метрового диапазона на вольт-амперные характеристики широких сверхпроводящих пленок - Золочевский, И.В.; Терехов, А.В.; Безуглый, Е.В.; Ищенко, Л.А.; Христенко, Е.В. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Експериментально досліджено вплив електромагнітного поля метрового діапазону (десятки МГц) на вольт-амперну характеристику (ВАХ) широкої надпровідної плівки. Показано, що під впливом електромагнітного поля метрового діапазону (МД) область вихрової резистивності значно розширюється внаслідок швидкого пригнічення критичного струму при більш повільній зміні верхньої межі стійкості вихрового стану. Виявлено, що зі збільшенням потужності опромінення МД структура ВАХ, яка пов’язана з лініями проковзання фази, розмивається й зрештою зникає. Запропоновано модель ВАХ плівки в адіабатичному режимі, що пояснює ефекти розмиття сходинок напруги та пригнічення критичного струму.