Spin-orbit coupling in strained Ge whiskers - Druzhinin, A.; Ostrovskii, I.; Khoverko, Y.; Liakh-Kaguy, N. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Вивчено польові залежності магнітоопору ниткоподібних кристалів германію з концентрацією легувальної домішки галію 2∙1017 cм–3 в діапазоні магнітних полів 0–14 Тл за температури 4,2 К під дією деформації стиску 0,2%. Проведені розрахунки впливу одновісної деформації на спектр валентної зони германію за kp-методом дозволили оцінити енергії спін-орбітального розщеплення та ефективні маси легких та важких дірок. На основі аналізу осциляцій магнітоопору Шубнікова–де Гааза одержано значення ефективної маси важких дірок mc = 0,25msub>0, енергії спін-орбітального розщеплення ΔHH = 1,5 меВ, g-фактора Ланде в напрямі [111] g* = 4,8 та кубічного параметра Рашби спін-орбітальної взаємодії βSO = 1∙10−28 eВ∙м3. Згідно теорії слабкої локалізації, для поздовжньої магнітопровідності деформованих ниткоподібних кристалів Ge за низьких температур визначено довжини фазової та спін-орбітальної когерентності носіїв заряду.