Спиновая кинетика жидкого 3Не в системе аэрогель–наночастицы DyF3 - Алакшин, Е.М.; Кондратьева, Е.И.; Кузьмин, В.В.; Сафиуллин, К.Р.; Станиславовас, А.А.; Долгоруков, Г.А.; Клочков, А.В.; Тагиров, М.С. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Методом імпульсного ЯМР досліджено спінову кінетику рідкого 3Не у зразку орієнтованого Al2O3 аерогеля, що містить наночастинки DyF3 із середнім розміром частинок 5 нм при температурах 1,5–3 К. Сполука DyF3 є дипольним діелектричним феромагнетиком з температурою фазового переходу TС = 2,55 К, в той час як діамагнітний орієнтований Al2O3 аерогель виступає як магнітний розчинник для оптимальних умов спостереження ядерного магнітного резонансу 3Не в даній системі. Аномалій у спіновій кінетиці 3Не в контакті з цим зразком, пов’язаних з фазовим переходом, не виявлено. Запропоновано методику внесення парамагнітних домішок в аерогель.