Локализованные магнитные неоднородности в антиферромагнетике с системой дислокаций - Киреев, В.Е.; Иванов, Б.А. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Дислокації в кристалічній решітці антиферомагнетика є джерелами особливих ліній у полі вектора антиферомагнетизму l, які схожі на дисклінації в поле вектора-директора для нематичних рідких кристалів. Одинична атомна дислокація створює нелокалізований неоднорідний стан — спінову дисклінацію. Показано, що «компенсована» система дислокацій, замкнута дислокаційна петля у тривимірному (3D) АФМ або пара точкових дислокацій у двовимірному (2D) АФМ, створює локалізовану спінову неоднорідність, яка схожа на солітон. Для ізотропного або легкоплощинного АФМ форма цих солітонів еліпсоїдальна або кругла у тривимірному або двовимірному випадках відповідно. Геометрія дефекту решітки та солітону істотно відрізняється, наприклад, плоский гратковий дефект (дислокаційна петля) створює майже сферичну тривимірну неоднорідність спина. При наявності анізотропії в легкій площині формується доменна стінка, що закінчується на лінії (точках) дислокацій.