Heat capacity of molecular solids: the special case of cryocrystals - Strzhemechny, M.A.; Krivchikov, A.I.; Jeżowski, A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Кріокристали є ідеальними системами для розвитку базових ідей, які стосуються фізики твердого тіла (термодинаміка, кінетика, и т.п.). Запропонований у цій статті аналіз є продовженням вищезгаданого тренду — знову проаналізовано старі дані з теплоємності, використовуючи сучасний рівень розуміння проблеми. Наявні дані стосовно температурної залежності С(Т) аналізуються у пошуку двох «зайвих» доданків: пропорційного Т5 та, особливо, лінійного доданка. Кріокристали, що розглядаються у статті, включають класичні атомарні кріокристали (Ar, Ne, Kr, Xe), а також чотири молекулярні кріокристали (N2, CO, CO2, N2O). Ізотопи Не та тверді водні не розглядаються, зважаючи на їх особливі квантові властивості. Детальний аналіз наявних експериментальних даних свідчить про те, що лінійну складову очікувати не варто. Проте ситуація не є настільки безнадійною: теплоємність кріокристалів зі спеціально підібраними домішками може містити доданок, пропорційний Т.