Инфракрасное поглощение ахиральными углеродными нанотрубками - Коротун, А.В.; Карандась, Я.В. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
В рамках одноелектронного наближення проаналізовано вплив хіральності на частотні залежності дійсної та уявної частин діелектричної функції та коефіцієнта поглинання композиту на основі одностінних вуглецевих нанотрубок. Розрахунки проведено для нанотрубок zigzag- та armchair-конфігурацій. Показано, що осциляції дійсної частини діелектричної функції та коефіцієнта поглинання для нанотрубок типу armchair починаються в області менших частот внаслідок зменшення відстаней між рівнями розмірного квантування у нанотрубках даного типу. Виявлено резонансне збільшення коефіцієнта поглинання масиву ахіральних нанотрубок при співпадінні частоти випромінювання, що падає, з частотами міжзонних переходів. Розраховано розмірні залежності коефіцієнта поглинання масиву нанотрубок zigzag- та armchair-типів та проаналізовано їх еволюцію зі зміною частоти електромагнітної хвилі, що падає.