Вакуумно-десорбционный метод разделения изотопной смеси H2 + D2 с использованием квантового процесса орто–пара-конверсии при водородной температуре - Жунь, Г.Г.; Борщ, О.Е. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
На вперше розробленому вакуумному насосі-сепараторі із неізотермічною багатошаровою (до 100 шарів) системою робочих елементів (із перфорованих екранних та прокладкових матеріалів) розроблено ефективну відкачку та розділення (при гелієвій температурі) модельної газової суміші із He, H2, D2, N2, Ar та інших компонентів (близькою до суміші, що утворюється в термоядерному реакторі) з виділенням із неї при десорбції до 44% D2. Проведене удосконалення конструкції вакуумного насоса-сепаратора та використання каталізатора орто–пара-конверсії дозволило при температурі рідкого водня збільшити виділення D2 з модельної суміші до 64–69%.