Are universal “anomalous” properties of glasses at low temperatures truly universal? - Ramos, M.A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Добре відомо, що питома теплоємність Cp та інші характеристики стекол (от аморфних твердих тіл до невпорядкованих кристалів) при низьких температурах помітно відрізняються від таких характеристик в повністю впорядкованих кристалах. На протязі десятиріч ця якісна й навіть кількісна універсальна поведінка стекол ретельно вивчалась. Однак чітке розуміння її походження та мікроскопічної природи, не кажучи вже про теорію, все ще відсутнє. Щоб пролити світло на це питання, розглянемо ситуацію шляхом компіляції та обговорення виміряних низькотемпературних данихCp для багатьох стекол та невпорядкованих кристалів, а також виділив кілька винятків з цього «правила універсальності». Таким чином, можна бачити, що на відзнаку від інших низькотемпературних властивостей стекол величина «стеклоподібного» додатку в Cp при низький температурі далеко не є універсальною. Крім того, деякі молекулярні кристали без явної ознаки безладдя мають лінійні коефіцієнти в Cp більші, ніж у багатьох аморфних твердих речовин, у деяких з яких величини цих коефіцієнтів незначні.