Универсальная температурная зависимость теплопроводности клатратных соединений, молекулярных кристаллов и стекол при низких температурах - Королюк, O.A.; Кривчиков, A.И.; Романцова, O.O. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
В рамках нового підходу проведено аналіз експериментальних даних залежності низькотемпературної теплопровідності від температури κ(T) деяких представників розупорядкованих складних кристалів: клатратних гідратів (тетрагідрофурану, метану, ксенону), клатратних з’єднань Ba8Ga16Ge30 p-ти-пу та Sr8Ga16Ge30, кераміки YSZ, а також молекулярних структурних стекол 1-пропанолу, гліцерину та D-етанолу, що показують склоподібну поведінку κ(T), та деяких представників регулярних складних кристалів: клатратного гідрату тетрагідрофурану, клатратного з’єднання Ba8Ga16Ge30 n-типу, шаруватого кристалу CsDy(MoO4)2, 1-пропанолу та D-етанолу. Запропоновано універсальний підхід до нормування низькотемпературної теплопровідності, який випливає з теоретичної моделі гібридизованих збуджень Клінгера–Косевіча. Показано, що низькотемпературна універсальна поведінка теплопровідності кристалічних та аморфних твердих тіл є результатом одного й того ж явища— гібридизації акустичних та низьколежачих оптичних гілок.