Влияние матриц на низкотемпературные ИК спектры молекулы муравьиной кислоты, изолированной в кристаллах инертных газов - Степаньян, С.Г.; Adamowicz, L. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
За допомогою методу DFT/М06-2Х проведено моделювання структури та коливальних спектрів кластерів інертних газів (Ne, Ar, Kr, Xe) з молекулою мурашиної кислоти. Встановлено вплив матричного оточення на коливальні спектри мурашиної кислоти. Передбачені в розрахунках величини матричних зсувів коливальних частот з хорошою точністю узгоджуються з експериментальними значеннями. Встановлено, що найкращій збіг розрахованих та експериментальних зсувів спостерігається для кластерів з мінімальною енергією деформації кристала інертного газу. При цьому співвідношення об’єму вбудованої в матрицю молекули та об’єму атомів матричних газів, які при цьому заміщуються, дозволяє визначити лише мінімально можливий розмір матричного сайту. Добрий збіг розрахованих та експериментальних величин матричних зсувів свідчить про відповідність розрахункового підходу реальним експериментальним умовам.