Сайты захвата атома Li в кристаллах инертных газов Ar, Kr и Xe: анализ устойчивости и проявлений в спектрах ЭПР - Тараканова, А.С.; Бучаченко, А.А.; Безруков, Д.С. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Класична модель ідеального кристала, яка параметризована за даними ab initio, застосовується для визначення структури, геометрії та термодинамічної стійкості ділянок захоплення атомарного літію у твердих інертних газах RG = Ar, Kr та Xe. Різноманітність знайдених стійких сайтів зводиться до чотирьох високосиметричних структур, які відповідні впровадженню атома Li, заміщенню їм атома інертного газу або його проникненню у тетраедричні та октаедричні вакансії, які утворені вилученням з кристалічної гратки чотирьох та шести атомів інертного газу. Ізотропні компоненти тензора надтонкої взаємодії, які залежать від відстані, розраховано ab initio для двохатомних комплексів Li–RG і використано для оцінки зсувів сигналів електронного парамагнітного резонансу в передбачених стійких сайтах. Зіставлення з літературними даними дозволяє віднести спостережені множинні сигнали до стійких сайтів певного типу, які враховують особливості спектрів зразків, одержаних термічним осадженням та лазерною абляцією у матрицях трьох різних інертних газів.