The effect of pressure on the negative thermal expansion of solid methane - Freiman, Yu.A.; Vengerovsky, V.V.; Goncharov, A.F. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Досліджено вплив тиску на низькотемпературне теплове розширення твердого метану. Розрахунок виконаний для об-ласті температур, де суттєвим є тільки внесок тунельних мод, а внеском фононів та лібронів можна знехтувати. Показано, що тиск призводить до зростання піків від’ємного теплового розширення, а самі піки зі зростанням тиску зміщуються в область більш низьких температур. Розраховано термодинамічний параметр Грюнайзена для обертальних тунельних мод і показано, що він від’ємний, великий за величиною та зростає за величиною зі зростанням тиску.