Влияние сорбции компонентов воздуха и водорода на структурные характеристики сверхпроводниковых монокристаллов FeTe0,65Se0,35 - Прохватилов, А.И.; Мелешко, В.В.; Бондаренко, С.И.; Коверя, В.П.; Wiśniewski, A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Проведено рентгенівські дослідження монокристалів халькогеніда заліза FeTe0,65Se0,35 після тривалої їх витримки на повітрі та в атмосфері водню при кімнатній та підвищених температурах. Встановлено значний вплив домішкових компонентів на структурні характеристики дифракційної картини цього шаруватого тетрагонального надпровідника. Показано, що домішки у молекулярному стані не змінюють симетрію тетрагональних розчинів заміщення матриці. Однак коли виникає дисоціація молекул водню в районі 200 °C під термокаталітичним впливом атомів Fe, то тетрагональна гратка матриці стає нестійкою. На фоні зростання концентрації атомарного водню та посилення у кристалах хімічних зв’язків симетрія знижується, різко зростає щільність кристалів та відбувається утворення розчину впровадження FeTe0,65Se0,35 + Н вже на базі орторомбічної гратки. Показано, що структурний тетра–орто фазовий перехід в даних розчинах здійснюється в безпосередній близькості до 200 °C.