Physics of vortex motion by means of microwave surface impedance measurements (Review article): Superconductors at microwave frequencies and flux flow instabilities - Pompeo, N.; Alimenti, A.; Torokhtii, K.; Silva, E. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Запропоновано короткий огляд результатів, отриманих при вивченні руху вихорів при високих частотах. Представлено феноменологічний баланс сил для квазіодиночних вихорів, що коливаються під впливом мікрохвильових струмів та відчувають в’язке тертя, сили пінінгу й термоактивований кріп. Обговорюються вихровий питомий опір та інші важливі вихрові параметри (в’язкість η, питомий опір у режимі регулярної течії ρff, константа пінінгу kp та кріп-фактор χ). Наведено приклад експериментальних результатів для ілюстрації основних аспектів розглянутих фізичних моделей.