Catastrophe theory in the phenomenological description of the avalanche effect in dc-biased microwave HTSC transmission lines: Superconductors at microwave frequencies and flux flow instabilities - Melnyk, S.I.; Melnyk, S.S.; Lavrinovich, A.A.; Cherpak, N.T. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
В рамках запропонованого нами узагальнення феномено-логічної моделі мікрохвильової нелінійної ВТНП лінії передачі досліджено ефекти впливу на лінію передачі постійного струму. Врахування наступного члена розкладання нелінійної залежності опору від струму дозволяє пояснити аномальний характер внесених втрат від рівня вхідної потужності, що спостерігається в експерименті при докритичних температурах. Додатковий постійний струм через мікрохвильовий хвилевід може привести до виникнення області біфуркації в просторі керівних параметрів. Це проявляється у можливості різкої зміни властивостей хвилеводу на межах цієї області та переходу ВТНП копланарного хвилеводу в сильно дисипативний стан. Отримано якісну відповідність властивостей узагальненої феноменологічної моделі результатам експериментальних досліджень ВТНП копланарного хвилеводу.