Flux flow instability in type II superconducting strips: Spatially uniform versus nonuniform transition: Superconductors at microwave frequencies and flux flow instabilities - Vodolazov, D.Yu. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Обговорюються два можливих механізми нестабільності руху вихорів (FFI) в смужках надпровідника II роду. Хоча природа нерівноважних ефектів, що призводять до нестабільності, широко відома (джоулів нагрів і кінцевий час релаксації параметра порядку надпровідника), проте залишається питання, як FFI розвивається в об’ємі зразка. Згідно з одним сценарієм, нестабільність виникає одночасно у всьому зразку і надпровідник переходить в нормальний або резистивний стан без зміни структури рухомого вихрового масиву. Інший сценарій передбачає появу вихрових річок в точці нестабільності та перехід в нормальний або резистивний стан надпровідника зі стану з сильно зміненою структурою вихрової гратки.