Electron-electron and electron-phonon relaxation in metals excited by optical pulse: Vortices and quasiparticles interactions in superconducting systems and beyond - Kabanov, V.V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Представлено короткий огляд теоретичних моделей опису релаксаційних процесів, які порушуються коротким лазерним імпульсом, в металах. Основну увагу приділено розгляду різних процесів, що відбуваються після поглинання лазерного імпульсу. Обговорюється двотемпературна модель, що широко використовується, та визначено умови застосування цієї моделі. Проаналізовано різні підходи до вирішення кінетичних рівнянь Больцмана. Встановлено, що в разі найнижчої межі збудження релаксація визначається емісією фононів при збудженні електронів світлом. Обговорено можливість визначення величини константи електрон-фононного зв’язку із експериментів.