Стохастическая динамика квантованных вихрей. Континуальный и дискретный подходы - Немировский, С.К. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Розглянуто термодинамічну рівновагу в системі хаотичних квантових вихорів в надплинному гелії у разі протитечії нормальної та надплинної компонент. Вивчено випадки континуального та дискретного підходів. Навіть при континуальному розгляді системи в цілому, обчислити статистичну суму різних конфігурацій вихрових петель можна тільки із залученням дискретного підходу. Напевно, що дискретний підхід важливий для чисельних досліджень. Зважаючи на складність завдання зі стохастичної динаміки квантових вихрових ниток під дією випадкової сили, чисельне моделювання є основним інструментом розв’язання даної проблеми. Обговорюються деякі фізичні наслідки отриманих результатів.